Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Carnea de porc nu lipseste de pe mesele de sarbatoare a romanilor, tocmai din acest motiv va invit la curaj si inovare de a va schimba meniul cu ceva inedit dar inainte de a va impartasi reteta mea de astazi as dori sa va scriu cateva parole despre folosirea carnii de porc de-a lungul vremii.

Herodot ne spune in scrierile sale ca egiptenii consumau carne de porc doar odata pe an, in corespondenta cu luna plina, moment care coincidea cu sarbatoarea lui Osiris si Isis. Cu toate acestea poporul egiptean folosea carnea de porc si drept dovada sunt osemintele gasite de arheologi in delta Nilului si sub obeliscul din Heliopolis.

Arta gustului, Carne, Filé de porc pe sos din rosii si pere caramelizate cartofi si dulceata din ceapa rosie, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef














Diferitele popoare din Mediul Orient aveau un raport oarecum contradictoriu cu carnea: arabii o dispretuiau, evreii considerau porcul un animal necurat, in timp ce asirienii si babilonienii au exploatat aceasta carne si au pus-o la loc de cinste. Primele nuclee de pastori si agricultori s-au format in zona Mesopotamiei in urma cu circa 10.000 de ani si si-au extins teritoriile in toate zonele inconjuratoare, pana la a ajunge in Europa. Datorita salinitatii ridicate a terenurilor, productia cerealelor care erau la acea vreme principala sursa de hrana atat pentru oameni cat si pentru porci a scazut substantial, pastorii trebuind sa se deplaseze in cautarea hranei necesare. Porcul se preta mai putin deplasarilor, in contrar cu oile si caprele in cautarea hranei pe distante lungi si astfel in Mediul Orient s-a dezvoltat cresterea oilor si a caprelor, in timp ce in Europa s-a dezvoltat cresterea porcilor unde erau paduri imense si stejari suculenti pe tot continentul.

Astazi as dori sa mai subliniez ca asocierea dintre carnea de porc si fructe sau aromele dulci era folosita de catre egipteni si romani, mai tarziu fiind folosita in Imperiul Habsburgic de unde si folosirea acestor gusturi in bucataria unguroaicelor din Ardeal.

De aceasta data am creat pentru voi, o reteta a caror arome au un echilibru perfect si va invit cu drag sa o preparati si voi acasa!


Ingrediente pentru filé:

2 filé de porc de 150 gr fiecare si 3-3,5 cm inaltime

1 felie de slanina afumata

Sare roz de Himalaya

Piper alb

½ lingurita ghimbir in pulbere

100 ml de bere blonda

Sfoara alimentara


Ingrediente pentru sosul din rosii si pere caramelizate:

2 rosii de marime medie

½ para

4 lingurite de zahar

1 lingura de unt

50 ml apa

Putina sare


Ingrediente pentru cartofi:

1 cartof mediu ca marime

Sare

Ulei extravirgin de masline

Putina apa


Ingrediente pentru dulceata de ceapa:

4 cepe rosii

4 linguri de zahar

1 lingura de stafide aurii

½ lingurita de scortisoara in pulbere

Un varf de cutit de cuisoare in pulbere

Un varf de cutit de Cardamon in pulbere

½ lingurita de ghimbir in pulbere

20 ml apa

Putina sare


Pentru decorare:

2 linguri de sos alb din dulceata de dovlecei si smantana de gatit

2 rosii cherry lungi

Muguri de lucerna si trifoi rosu

Arta gustului, Carne, Filé de porc pe sos din rosii si pere caramelizate cartofi si dulceata din ceapa rosie, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef














Preparare:

Arta gustului, Carne, Filé de porc pe sos din rosii si pere caramelizate cartofi si dulceata din ceapa rosie, Gabriella Pascaru Bisi, Hobby Chef
















Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef a carui Brand Ambassador sunt. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro

Retete > Carne > Filé de porc pe sos din rosii si pere car …

#img_25

Filé de porc pe sos din rosii si pere caramelizate, cartofi si dulceata din ceapa rosie

sus