Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Codul din Alaska, sub numele sau stiintific Theragra Chalcogramma este un aliment bogat in valori nutritionale, un aliment hipocaloric si tocmai din acest motiv, ar trebui sa il consumam macar odata pe saptamana.

Cunoscut pe tot mapamondul si utilizat in alimentatia celor mici, codul este unul dintre speciile cele mai pescute si vandute sub diferite forme: proaspat, esicat, in sare, congelat si sub forma bastonaselor care plac atat de mult copiilor.

Este un aliment foarte utilizat in bucatarie, preparat in filé-uri, felii, prajit sau gatit in retete celebre.

Arta gustului, Cod de Alaska, Filé de cod din Alaska pe crema inmiresmata din cartofi si rosii caramelizate, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Peste














La fel ca si la porc, este obiceiul de a nu arunca absolut nimic din cod! In Africa dar mai ales in Nigeria, capetele de cod sunt fierte cu piper rosu pentru a imbogati bucatele; In Norvegia de exemplu, limba de cod este considerata o delicatesa iar ouale vin sarate, afumate si imbogatite cu mirodenii, apoi vandute in tarile din nordul europei drept caviar. Stomacul de cod este trimis in Japonia, unde este umplut conform traditiei niponice cu alti pesti si folosit apoi pentru sushi si putini stiu ca stomacul de cod este gatit si in Sicilia si Calabria.

Ajungem in Islanda si descoperim ca aici nu se arunca chiar nimic din cod, pana si pielea acestuia este folosita: candva dar si astazi in anumite zone, acesta era folosita pentru dejunul celor mici sau folosita pana si astazi pentru genti, dupa ce pielea bine inteles a fost argasita. Din ficatul acestei specii se extrage faimosul ulei de cod, un aliment bogat in proprietati si valori nutritionale, in vitaminele A si D si Omega 3 iar in  incheiere,  din maruntaiele codului se extrag enzime care se folosesc in industriile farmaceutice.














Astazi am creat pentru voi o reteta simpla de realizat si extrem de delicioasa!


Ingrediente pentru 2 persoane:

2 filé de cod din Alaska de la Ocean Fish

1 lingura Paprika dulce afumata

Putina sare

Ulei de masline pentru prajit

Arta gustului, Cod de Alaska, Filé de cod din Alaska pe crema inmiresmata din cartofi si rosii caramelizate, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Peste














Ingrediente pentru crema inmiresmata:

4 cartofi de marime medie

½ lingurita Curry mild

¼ lingurita Turmeric

1 varf de cutit piper indonezian

2 linguri smanatana de gatit, de cel putin 20%

1 lingura crema fina de branza

1 lingura lapte proaspat

Sare mediteraneana














Ingrediente pentru rosiile caramelizate:

4 rosii Cherry

1 lingurita miere de albine

1 lingurita zahar brun

1 lingura Cognac

1 lingura vin alb sec


Preparare:

Arta gustului, Cod de Alaska, Filé de cod din Alaska pe crema inmiresmata din cartofi si rosii caramelizate, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Peste
















Am asociat acest preparat cu un pahar de Chardonnay si voilà, un pranz sau o cina, demne de un rege dar usor de realizat!


Pana data viitoare, consumati peste in exces!


Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara pe www.oceanfish.ro si pe retelele sociale cu acelasi nume.


Retete > Peste > Filé de cod din Alaska pe crema inmire …

#img_25

Filé de cod din Alaska pe crema inmiresmata din cartofi si rosii caramelizate

sus