Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea

Istorii enogastronomice > Din Americi pana in vechia Eur

Cartofii sunt printre alimentele cele mai consumate si in acelasi timp, cele mai cultivate in lume. Originile acestora se afla in negura vremurilor, in anul 3000 i.C, cand incasii ii numeau “papa” la fel cum sunt numiti si astazi in Peru si de unde provin primii cartofi din lume.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, istorii enogastronomice,Calatorii prin gusturile lumii, Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea














Folositi de catre triburile din America Latina, in functie de felul in care erau consumati: fierti, uscati sau pur si simplu proaspeti, li se atribuiau nume diferite. Europa a cunoscut acest tubercul in jurul anului 1600, perioada in care Francisco Pizzarro ajungea in Peru in cautare de materiale pretioase.Prin intermediul cuceritorului spaniol, cartoful ajunge mai intai in Spania, unde cu timpul primise numele de “batata” ca mai apoi sa se difuzeze si in alte state a vechiului continent, precum Belgia, Italia, Elvetia, Franta si Germania insa nu si in actuala Anglie unde a ajuns datorita lui Francis Drake care odata ajuns din lumea noua in insulele britanice, hotarase sa imparta pentru a salva pretioasele de un eventual jaf, o parte din incarcatura de cartofi cu echipajul deja epuizat in urma calatoriei foarte lungi.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, istorii enogastronomice,Calatorii prin gusturile lumii, Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea


Cartofi peruani


Din insulele Majestatii Sale, cartoful a ajuns in Irlanda unde inafara faptului ca a gasit un pamant fertil a salvat populatia smerita de ani lungi de foamete.

Inca din vremurile antice, acest aliment se bucura de consideratie datorita proprietatilor sale pe care astazi le numim nutritionale si tamaduitoare.De exemplu in Italia se credea ca cartoful fiert pus pe o rana ar avea puterea de a vindeca la fel ca si Romania de altfel. Papa Pius al IV-lea era convins de aceste teorii, mai ales dupa ce chiar el insusi s-a vindecat de o boala grava dupa un tratament pe baza de cartofi, fapt care l-a indus in promovarea acestor cure in toata peninsula.De la Papa Pius al IV-lea pana in zilele noastre, cartoful ocupa un loc important in alimentatia la nivel mondial dar sunt anumite tari recunoscute drept mari consumatori de cartofi, precum Rusia, Polonia,Germania, Irlanda, Cipru si Olanda. Media consumului mondial, pro capite in baza statisticilor se invarte in jur de 100 kilograme iar acest lucru comporta beneficii semnificative sanatatii datorita continutului de fier, vitamina C, potasiu si al vitaminelor din grupa B.Aceste substante nutritive sunt concentrate in special in coaja si tocmai din acest motv este recomandat sa se spele foarte bine aceasta din urma inainte de a fierbe cartofii si in cazul cartofilor noi se pot consuma cu tot cu coaja.

Varietatea cartofilor in lume este de circa 3000 de sortimente cu toate ca suma celor cultivate, corespunde cu circa 100 de sortimente diferite. Printre cele mai folosite in bucatarie gasim asa numitul “Albul dulce” care este ideal atat fiert cat si prajit; “Regele Richard”, un soi zemos de culoare galbuie; “Desiree” recunoscut pentru coaja rosé si perfect pentru a fi folosit la cuptor sau pentru puré. Am amintit aceste sortimente fiind printre cele mai cunoscute in lume dar si noi ne putem mandri cu cartofii romanesti care sunt deliciosi, mai ales in zonele de munte.

Este cert ca in bucatarie, cartoful inafara de varietatea imensa il putem folosi pentru orice fel de mancare datorita capacitatii sale de absorbtie a gusturilor si adaptabilitatii pentru orice fel de preparare. Nu am amintit astazi de cartofii dulci pentru ca aici este o alta nebunie dar promit ca va voi scrie in curand si despre acestia.

Cartofii in bucatarie sunt un soi de “vindeca-tot” nu numai pentru sanatate ci si pentru minte datorita versatilitatii care ne permite sa ne dezlantuim creativitatea pentru o totala implinire a mintii, chiar si in bucatarie!

Pentru combinatiile aromelor, totul depinde de cum veti preparara cartofii dar incercati sa imbinati cu vin rosu combinatia de cartofi cu carne si vin alb sau rosé daca combinati cartofii cu peste.

Astazi va impartasesc o reteta foarte simpla din traditia gastronomica italiana pe baza de cartofi dar care este  extraordinara datorita ingredientelor si o alta reteta creata de mine.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, istorii enogastronomice,Calatorii prin gusturile lumii, Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea
















Sformato di patate sau tort de cartofi


Ingrediente pentru 5-6 persoane:

1 kg de cartofi

2 mozzarella, circa 300 gr

150 de gr Sunca de Praga ( prosciutto cotto )taiata felii subtiri

50-60 gr unt

2 oua crude

70-80 gr Parmezan ras sau Grana Padano ras

Sare

Pesmet

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, istorii enogastronomice,Calatorii prin gusturile lumii, Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea













Preparare:

Spalam cartofii, ii curatam, ii taiem in cubulete si ii fierbem.Intre timp vom taia in cubulete mozzarella. Cand vor fi fierti cartofii, vom pregati din acestia un pure insa atentie: fara lapte! Doar cu unt, sare si adaugam doua oua crude.

Vom folosi o tava rotunda pe care o vom unge cu unt si o presaram cu pesmet. Impartim pureé-ul in trei parti egale si il facem straturi, dupa cum urmeaza: un rand de puré, unul de felii de sunca de Praga, unul de mozzarella si presaram cu parmezan ras. Ar fi de preferat sa folosim o forma care poate fi acoperita, si sa descoperim tortul abia spre sfarsit ca sa se rumeneasca usor deasupra.

Dam tortul de cartofi la cuptor preincalzit la 180 de grade si il coacem circa 45 de minute.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, istorii enogastronomice,Calatorii prin gusturile lumii, Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea












Acest tort, poate fi servit atat cald cat si rece, atat ca fel principal cat si ca aperitiv. In cazul in care dorim sa il folosim drept aperitiv, vom folosi o tava dreptunghiulara ca sa il putem taia in patrate. Aceasta reteta este din regiunea Abbruzzo insa prepara aproape in toate regiunile italiene cu mici diferente de ingrediente.


Crema de cartofi cu hribi

Crema de cartofi cu hribi este un fel simplu de pregatit, ideal pentru perioada autumnala.In general aceasta supa crema delicioasa vine preparata din ingrediente proaspete.Putem imbogati aceasta crema cu Sunca de Praga si crutoane din paine taraneasca sau cu orice alt ingredient care se potriveste ca si aroma. Astazi va daruiesc reteta mea de crema de cartofi dar voi fiti inventivi, indrazniti sa schimbati ingredientele!

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, istorii enogastronomice,Calatorii prin gusturile lumii, Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea













Ingrediente:

350 gr de cartofi

250 gr de hribi proaspeti( porcini )

150 ml smantana de gatit neacidulata

50 gr unt de calitate

1 lingurita de Parmezan sau Grana Padano ras

1 catel de usturoi

1 lingurita de Brandy

4-5 boabe de piper negru

O bucatica de Parmezan sau Grana Padano pentru a face fulgi la servit

Sare

Piper proaspat macinat la servire


Preparare:

Spalam, curatam si taiem cartofii in patrate si ii punem la fiert cu sare,boabele de piper si catelul de usturoi.Intre timp curatam hribii si ii taiem in patru.Cand sunt aproape fierti cartofii, adaugam si hribii si mai fierbem 15 minute. Cu ajutorul unui mixer, facem o crema la care adaugam smantana de gatit,lingurita de brandy si lingurita de Parmezan sau Grana Padano ras. Lasam crema la caldura.


Ingrediente pentru rulouri de clatite:

500 ml lapte

Faina cat este necesara pentru a obtine o compozitie buna pentru clatite

1 ou

Putina sare

Parmezan sau Grana Padano pentru rulat

Ulei pentru prajit

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, istorii enogastronomice,Calatorii prin gusturile lumii, Din Americi pana in vechia Europa,un tubercul care a cucerit lumea














Preparam clatitele si de indata cum sunt gata, le presaram cu Parmezan sau Grana Padano si le rulam in asa fel incat acesta din urma sa se topeasca. Cand le-am facut pe toate,taiem capetele si taiem rulouri de circa 3 cm latime.

Servim supa crema fierbinte, presarand-o cu piper proaspat macinat si fulgi de Parmezan sau Grana Padano si alaturi servim rulourile de clatite.

sus

#img_25