Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Brunch-Gourmet-cu-BucurestiFM Agentia Agerpres sideboard red

Din America Latina cu dragoste: Empanadas

Istorii enogastronomice > Din America Latina cu dra  …

Se pare ca Empanadas au devenit populare in epoca ocupatiei arabe din Spania. Cartea de bucate ‘’Libre del Coch’’ publicata in 1520 de catre Ruperto de Nola in limba catalana, mentioneaza preparatul umplut cu creveti. Totodata, se crede ca spaniolii au adoptat aceste placinte de la arabi care le preparau cu carne de oaie, mirodenii si bulgur, numindu-le ‘’esfigha’’ sau ‘’fatay’’. De asemenea, se presupune ca si in Italia sa fi ajuns tot in perioada ocupatiei arabe din Sicilia, preparatul pe care il cunoastem astazi sub numele de ‘’calzone’’.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas











Mai mult decat atat, celebrul preparat se pare sa fi fost preparat in Grecia antica si in Persia inca din negura vremurilor.

Si cu toate acestea, majoritatea culturilor din lume au se pare o placinta traditionala, forme diverse, mirodenii diferite si umpluturi fel si fel; chit ca le numim coltunasi, tascute, panzerotti, calzone, pierogi, esenta este aceeasi. In America Latina de pilda, erau servite in mod traditional cu ocazia ‘’Jaranas Criollas’’, adica cu ocazia sarbatorilor creole.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas












Ca marime si forma pot fi diferite de la tara la tara: de la semiluna la forma rotunda, de la dimensiunea potrivita pentru un aperitiv, la dimensiunea unei farfurii de dimensiuni mai mici; umplute cu legume, carne, peste, fructe sau dulceturi.

In Portugalia si Galicia, se prepara sub forma unei tarte care se feliaza, fiind un preparat adecvat ca si pachet pentru muncitori. Umpluturile sunt aici din ton, carnati sau sardine amestecate cu sos de rosii, ceapa si usturoi.

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas











Dar haideti sa vedem cateva tipologii de empanadas.

Argentina de pilda, ofera o varietate mare de gusturi si umpluturi. Aluatul se prepara din faina cu unt sau ulei si umpluturile difera de la regiune la regiune. Dar tot aici, aluatul se prepara si din faina de porumb sau faina de manioca. In principal, umplutura este din carnuri tocate dar pot contine si ceapa, ou fiert, masline, stafide, spanac, porumb dulce, branza, peste,  jambon si in anumite zone, masline. In Tucuman sunt prajite, in Salta sunt preparate la cuptor iar in Patagonia, preparatul este umplut cu creveti si prajit.  In aceasta tara, empanadas erau preparate odinioara pentru a sarbatori intoarcerea vacarilor (gauchos) cu cirezile.

In Cuba sunt preparate de obicei din carne tocata de vita sau pui, fiind gatite la cuptor sau prajite. In aceasta tara se mai numesc si ‘’empanadillas’’ si la fel ca in alte tari latine sunt servite cu diferite sosuri

Gasim preparatul si in Peru, Columbia, Chile si Venezuela unde sunt parte din traditia gastronomica locala.

Si ajungand intr-un alt continent, le regasim si in Indonezia unde sunt preparate ca placinte sau tarte. Aici placintele au o crusta mai groasa din paine prajita, cu o textura similara painii iar umplutura este din ton si ardei iuti. O varianta mai putin picanta si mult mai crocanta decat cea mentionata anterior, vine umpluta cu cartofi taiati fin, morcovi, ceapa verde, carne de pui, usturoi si taietei din orez.

Reteta mea de astazi este inspirata Columbiei dar am personalizat reteta ca de obicei si i-am adus mici schimbari in gust.

Ingrediente:

Aluat:

500 gr faina

½ lingura sare

½ lingura zahar

40 gr unt

235 ml apa rece

Umplutura:

1 piept de pui dezosat

2 cepe rosii de dimensiune medie si 2 fire de ceapa verde

1 catel de usturoi

½ ardei rosu gras

3 oua prajite

1 lingura triplu concentrat de rosii Mutii

Patrunjel verde tocat

Sare si piper dupa gust

Pentru uns si presarat:

1 galbenus

1 albus

Seminte de chia, susan si floarea soarelui. Eu folosesc seminte numai de la Kluth

Preparare:

Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas











Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas











Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas











Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas











Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas











Istorii enogastronomice, Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Din America Latina cu dragoste: Empanadas













Frumosul servet brodat din imagine este din zestrea de nunta a bunicii Assunta, bunica sotului meu, avand peste 100 de ani si sunt o norocoasa sa le am eu!

#img_25

sus