Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Rasfoind prin caietele vechi de retete, am dat peste acest dulce care cu siguranta, ne-a facut copilaria delicioasa multora dintre noi! Pentru mine personal, este un desert cu parfum de bunica, iubita mea bunica Ilona.

Cu siguranta, avem nevoie de putin timp si rabdare pentru a prepara acest desert, dar numai cand ma gandesc la gustul incomparabil, nu ma rabd si il prepar pentru ca este prea bun, prea ca-n copilarie!

Cuib de viespi cu nuca #artagustului #cuibdeviespi #dulciurideodinioara #dulciuriunguresti #retetevechi #dulciurihabsburgice #desert #prajituri #prajituricunuca #prajituricuunt #ferdinandtekercs #darazsfeszek











Ca istorie a acestui desert, se pare sa fi fost creat pentru Franz Ferdinand al Austriei de catre unul din maestrii cofetari de la curte.

Desigur, Rulada Ferdinand este usor diferita, in sensul in care umplutura nu era din nuci, ci din unt cu multa vanilie dar avand acelasi aluat si acelasi sos din lapte. Deja la acea vreme in anumite localitati din Ardeal si Ungaria, se adaugau si stafide umpluturii.

Primele inscrisuri privind acest desert, au aparut in anul 1929, in cartea “Obiceiuri de nunta din Nagykunsag” (Ungaria) scrisa de primarul de atunci, Szentesi Toth Kalman, dar se pare ca exista si o nota de la curtea Austriei in acest sens si un alt inscris in anul 1923, cand intr-o mica localitate din Ungaria, pe numele ei Karcag, a fost servita ca desert de nunta pentru prima oara in absolut aceasta Rulada Ferdinand sub forma rotunda.

Cuib de viespi cu nuca #artagustului #cuibdeviespi #dulciurideodinioara #dulciuriunguresti #retetevechi #dulciurihabsburgice #desert #prajituri #prajituricunuca #prajituricuunt #ferdinandtekercs #darazsfeszek











Acum va invit cu mine in bucatarie sa preparam cuiburile de viespi!


Ingrediente pentru aluat:

500 gr faina de cozonac 0 cu 12 sau 13% proteine

10 gr drojdie speciala pentru cozonac Pakmaya

30 gr zahar tos

50 gr unt moale 82%

200 – 250 ml ml lapte, depinde de tipul de faina utilizat

4 galbenusuri de ou usor batute

Coaja rasa de la 1 lamaie

Un praf de sare


Ingrediente pentru umplutura:

200 gr unt 82% la temperatura camerei

100 gr zahar tos

2 lingurite extract vanilie de Madagascar

100 gr stafide + rom pentru a le rehidrata, circa 25-30 ml

200 gr nuca macinata


Ingrediente pentru sirop:

150 gr zahar tos

150 ml lapte

Romul in care am rehidratat stafidele.


In plus vom avea nevoie de:

50 gr unt si 50 gr zahar tos pentru ungerea si respectiv, presarea tavii.


Preparare:


Nu stiu cum este la altii, dar la noi se mananca cel putin jumatate de tava pana la racire ))))))! Astazi a trebuit sa rezistam cu stoicism, pana am finalizat fotografierea si sincer, nu a fost usor sa rezistam in parfumul acela mirific!

Cuib de viespi cu nuca #artagustului #cuibdeviespi #dulciurideodinioara #dulciuriunguresti #retetevechi #dulciurihabsburgice #desert #prajituri #prajituricunuca #prajituricuunt #ferdinandtekercs #darazsfeszek











Nota:

- cuiburile se pot prepara si cu crema de vanilie, stafide si acelasi sos din lapte de mai sus.

- ar fi ideal ca toate ingredientele sa le avem la temperatura camerei, cu cel putin 3-4 ore inainte de preparare.

- “Praf de sare” – este fix cat puteti cuprinde intre varful a doua degete

- Procentul de proteine il gasiti pe confectia fainii

Sfat:

- Nu inlocuiti ingredientele, respectati intru totul reteta si veti obtine un desert fabulos!

Cuib de viespi cu nuca #artagustului #cuibdeviespi #dulciurideodinioara #dulciuriunguresti #retetevechi #dulciurihabsburgice #desert #prajituri #prajituricunuca #prajituricuunt #ferdinandtekercs #darazsfeszek










 

Cuib de viespi cu nuca

Retete > Desert > Cuib de viespi cu nuca

#img_25

sus