Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Astazi va propun o alta reteta pe care am creat-o special pentru voi, o reteta pe care am numit-o cu 1001 de arome, gandidu-ma la taramurile indepartate ale asiei si la miresmele acesteia care ma fascineaza foarte mult. Pana la reteta insa doresc sa va spun o mica istorioara a unuia dintre condimentele regina a retetei, curry-ul.

Curry este un amestec foarte special di condimente si arome, originara din India unde este chemata cu numele “masala” adusa fiind in Europa de catre britanici. Cuvantul cu care este cunoscut acest condiment in occident, deriva din cuvantul “cari” care inseamna sos. A fost botezat in felul acesta de catre tamili, un popor din India de Sus si din nordul Ceylon-ului. Curry-ul este un condiment tipic, utilizat de secole in gastronomia indiana, araba si nord africana, gastronomii in care era utilizat diferit in fiecare din aceste locuri si luand in considerare faptul ca acest condiment era preparat in casa este foarte diferit ca gust, de la o reteta la alta in functie de reteta si gustul fiecarei familii. Pentru a obtine un curry picant sau uneori cvasi dulce, expertii de  condimente preparau amestecuri in mod foarte diferit si cele mai bune erau preparate pentru familiile indiene bogate. Printre aceste amestecuri, cele mai celebre sunt Garam Masala si Tandoori Masala.

Arta gustului, Creveti, Creveti cu 1001 de arome si orez inmiresmat, Creveti Vannamei, Fructe de mare, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Orez, Retete de vara, Retete din peste














In India, curry-ul este un condiment utilizat zilnic la prepararea carnurilor, a pestelui, a legumelor, a orezului si a painii. Nu exista o reteta originala a acestui condiment delicios intrucat aceasta se schimba in functie de multe variabile dar este preparata cu ajutorul urmatoarelor condimente: ardei iute di Cayenne sau piper rosu, chimen, cardamon, coriandru, curcuma de la care ia culoarea, scortisoara, ghimber, fan grecesc cunoscut si sub numele de “fenugreek” sau “schinduf”, cuisoare, piper negru si nucsoara. Acum bine inteles ca nu in toate retetele sunt prezente toate mirodeniile, asa cum v-am spus mai sus. Pentru prepararea unui curry, ne alegem mai intai propriile mirodenii, trebuiesc prajite si apoi pisate intr-un mojar.


Si-acum haideti sa pregatim cele trebuincioase, preparatului de astazi si sa trecem la treaba!


Cantitatile sunt pentru doua persoane.


Ingrediente:

10 creveti Vannamei de la Ocean Fish

1 ceapa

4 catei de usturoi

½ ardei capia

3 linguri de lapte de cocos

15 gr de ghimbir proaspat

1 ardei iute verde ( mic )

½  lingurita de Curry

¼ lingurita Turmeric

Putin coriandru

Putin chimen in pulbere

Sare roz de Himalaya

1 pahar mic de apa

Ulei de arahide

Arta gustului, Creveti, Creveti cu 1001 de arome si orez inmiresmat, Creveti Vannamei, Fructe de mare, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Orez, Retete de vara, Retete din peste














Ingrediente pentru orez:

4 cescute de orez ( cescute de expresso )

20 gr unt de calitate

100 ml sos rosu

Sare


Ingrediente pentru sos rosu:

2 rosii de marime medie

½ para

4 lingurite zahar

1 lingurita unt de calitate


Pentru decorare:

Muguri de lucerna si trifoi rosu

Frunze de busuioc rosu proaspat


Preparare:

Arta gustului, Creveti, Creveti cu 1001 de arome si orez inmiresmat, Creveti Vannamei, Fructe de mare, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Orez, Retete de vara, Retete din peste
















Un alt preparat diferit si aparte, un preparat delicios potrivit pentru orice zi, fie ea de sarbatoare sau nu.


Pana data viitoare, consumati peste in exces!


Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara pe site-ul www.oceanfish.ro si pagina de retelele sociale cu acelasi nume.

Creveti cu 1001 de arome si orez inmiresmat

Retete > Peste > Creveti cu 1001 de arome si orez inmi …

#img_25

sus