Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Conopida, pe numele sau stiintific “Brassica oleracea” este o leguma cunoscuta inca din antichitate. Grecii, considerau conopida a fi sacra, iar anticii romani o foloseau in tratarea diferitelor boli, ca de exemplu in tratarea ulcerului, a ranilor sau o consumau cruda inainte de festine pentru a absorbi mai bine alcoolul.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Garnituri, Legume & Zarzavaturi, Conopida gratin cu hribi, sos bechamel, Parmezan si Emmental











Marcus Porcius Cato Maior sau Cato cel Batran, considera aceasta leguma a fi un panaceu iar Plinius cel Batran, o definea drept planta miraculoasa, o planta ce ar fi permis romanilor sa se lipseasca de medici,vreme indelungata. Intr-o alta perioada, in jurul anului 500, conopida era folosita drept laxativ. Venea stoarsa si sucul rezultat era unit cu mierea. Acelasi sirop era folosit in tratarea tusei sau a raguselii. In randul marinarilor, conopida impreuna cu ceapa reprezenta alimentul specific in calatoriile pe mare si mai tarziu in jurul anului 1630, supa de conopida era alimentul recomandat in tratarea afectiunilor pulmonare.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Garnituri, Legume & Zarzavaturi, Conopida gratin cu hribi, sos bechamel, Parmezan si Emmental











Una peste alta, conopida este una dintre legumele cele mai nutritive in absolut, fiind foarte bogata in fier si vitamina C. Si cu toate ca astazi aceasta leguma se gaseste destul de rar pe mese, consumul acesteia este important, mai ales in sezonul rece, intrucat ajuta in combaterea racelii dar si pentru valorile nutritionale. Va asigur ca exista foarte multe feluri de a prepara conopida inafara celor cunoscute la noi in tara si putem transforma o leguma anonima intr-un triumf al gustului.

Astazi am creat pentru voi o reteta care este usor de preparat dar intr-o combinatie noua de arome care cu siguranta o sa placa si celor mici care sunt greu de multumit uneori, mai ales cand vine vorba de legume.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Garnituri, Legume & Zarzavaturi, Conopida gratin cu hribi, sos bechamel, Parmezan si Emmental











Conopida gratinata este una dintre garniturile de iarna cele mai utilizate dar reteta de astazi face din acest preparat un fel principal. Haideti sa o preparam impreuna.


Ingrediente pentru 4 persoane:

800 gr conopida

100 gr hribi

300 ml lapte

2 galbenusuri de ou

80 gr unt

50 gr Emmental

50 gr Parmezan sau Grana Padano

50 gr faina

3 linguri pesmet

Un varf de cutit piper alb proaspat macinat

Sare mediteraneana



Preparare:



Pana data viitoare, consumati multe legume sub orice forma!

Conopida gratin cu hribi, sos bechamel, Parmezan si Emmental

#img_25

Retete > Legume & Zarzavaturi > Conopida gratin cu  …

sus