Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

A condimenta este o arta! Ne poveste despre acest lucru si Anthelme Brillat-Savarinquando in specie despre un anume cavalier Albignac care avea un succes rasunator din care isi asigura un trai mai mult decat decent la acea vreme, punandu-si la dispozitia nobilimii franceze, stiinta sa de a condimenta.

Acesta din urma vizita palatele oferindu-si serviciile cu necessaire-ul sau din mahon, plin de uleiuri, oteturi aromatizate, ansoa si trufe de toate felurile pentru a condimenta la domiciliu preparatele marilor case.

Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Condimentele mele – Ingredient principal: pasiunea!














Brillat-Savarin il descrie pe cavalerul nostru, facand o demonstratie in prepararea unei salate frantuzesti in fata unui public britanic, incheiand cu declamatia unei poezii gastronomice in fata unui public, in general dificil. Alegerea este foarte vasta in uleiurile si oteturile aromatizate, ca sa nu mai vorbim de crearea propriilor arome, dupa gust si fantezia proprie, pornind de la cele mai simple, ca de exemplu clasicul citronette care are la la baza uleiul si lamaia. Cat despre dozele ingredientelor, acolo unde nu sunt mentionate, putem sa ne dam singuri seama in baza cantitatilor de condimentat.

In retetele traditionale pentru condimentarea salatelor, exista trei ingrediente mari si late: ulei, otet si sare dar gastronomia moderna ne ofera varii modalitati de condimentare. In plus, astazi cu aceste condimente delicioase, nu condimentam doar salatele ci orice tip de preparat, este de-ajuns sa ne folosim fantezia. Uleiul poate fi aromatizat datorita folosirii ierburilor aromate, la fel ca si otetul iar procedeul de preparare al acestor condimente este foarte simplu asa cum veti vedea mai jos.

Am cateva retete ale mele pe care le-am testat de-a lungul anilor in fel si chip cu ierburile si ingredientele care imi plac la nebunie si astazi pot spune ca am reusit sa ajung la un echilibru desavarsit al aromelor.

Va impartasesc astazi cateva dintre condimentele mele, dupa cum urmeaza:


Ulei cu tarhon si piper multicolor

Ingrediente:

Tarhon proaspat

Ulei de masline a doua storsura ( daca vom folosi ulei extravirgin de masline, cele doua ingrediente isi vor anula oarescum aromele )

Piper boabe multicolor


Preparare:


Otet cu zmeura

Ingrediente:

Zmeura proaspata

Otet delicat din mere cu miere de albine


Preparare:

Folosesc acest otet la condimentarea anumitor salate cu gusturi exotice, la prepararea unui sos pentru calamari la gratar sau la reductie de vin rosu pentru carne de vita.


Ulei cu rozmarin, piper alb si negru

Ingrediente:

Ulei de masline a doua storsura

Cateva ramuri de rozmarin proaspat

Boabe de piper alb si negru


Preparare:

Folosesc acest condiment la prepararea cartofilor la cuptor si a carnurilor albe la cuptor. Este un condiment tare ca si gust, asadar vom avea grija la dramuire.


Otet cu tarhon si piper multicolor

Ingrediente:

Tarhon proaspat

Otet din Chardonay sau din vin alb de calitate

Piper multicolor boabe


Preparare:

Folosesc acest otet pentru a condimenta salate pe care le doresc deosebite, in general salatele care contin carne de curcan, carne de pui sau cartofi.

Retete > Secretele mele > Condimentele mele – Ingred  …

Condimentele mele – Ingredient principal: pasiunea!

#img_25

sus