Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Chitarrine cu sos din rosii Datterini

Retete > Paste fainoase > Chitarrine cu sos din rosii  …

#img_25

Simbol gastronomic al regiunii Abruzzo, pastele fainoase numite “chitarrine” cunoscute si sub numele de “maccheroni alla chitarra” sunt o tipologie de paste fainoase cu ou, taiate la doar 2-3 mm latime.  Mai multe regiuni  isi revendica paternitatea acestor paste fainoase din Italia meridionala si centrala, zone in care este foarte “vie” traditia de a prepara chittarinele, insa fiecare zona si localitate a gasit modalitatea de a le personaliza prin condiment, facandu-le astfel sa devina speciale si unice.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, paste fainoase, Mutti, paste de casa, chitarrine, sos din rosii, datterini














Gastronomia in regiunea Abruzzo este una bogata, concreta si sobra, vrand aceste paste fainoase servite cu un ragu din carne de miel, porc sau vita si personal, nu voi uita niciodata cand in 1992 am consumat pentru prima oara aceste minunatii, de care m-am indragostit iremediabil. Abruzzo este locul unde am inceput invataturile mele in ale gastronomiei italice, avand norocul sa pot invata de la doamnele in varsta din Luco dei Marsi, secretele gastronomiei locale. Acolo, in Abruzzo in micile localitati, inca se mai prepara pastele pe un instrument traditional, numit “telaietto” care practic este o rama din lemn cu corzi metalice pe care vin taiate foile de taietei. Foile de taietei trebuie sa fie ferme si elastice si pentru a obtine acest rezultat, aluatul trebuie framantat circa o jumatate de ora; este nevoie de putina rabdare pentru a obtine foile de paste ca odinioara, insa va asigur ca merita micul efort! Si asa cum va spuneam mai sus, pastele chitarrina se servesc cu un ragu din carne sau cu trufe, hribi, iar pentru cei ce adora gusturile simple si adevarate, pot sa condimenteze pastele doar cu un ‚’fir’’ de ulei extravirgin de masline si cu branza maturata de oaie, o reteta care va aduce pe palatele voastre, o muzica celestiala a gusturilor.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, paste fainoase, Mutti, paste de casa, chitarrine, sos din rosii, datterini














Eu am pregatit astazi chitarrinele cu un sos foarte simplu, gata preparat de catre Mutti. Veti spune ca nu este de mine, dar am dorit foarte mult sa incerc si acest produs, intrucat toate celelalte le cunosc si sunt excelente! Unde mai pui acele zile cand nu ai timp si gasesti pe raftul din camara un sos delicios, doar de incalzit si gata! Sosul de astazi este preparat din rosii “Datterini” si este un sos simplu, dulceag natural datorita soiului de rosii, gust particular pe care numai acest sortiment il poate darui produsului. Este un sos care poate fi pur si simplu incalzit sau pe care il putem utiliza drept baza pentru retete delicioase si asta pentru ca produsele casei Mutti, au dintotdeauna 4 ingrediente care nu au fost si nu vor fi schimbate vreodata: pamantul, apa, soarele si timpul. Si toate acestea alaturi de gustul delicios al rosiilor este rezultat al profundei uniuni dintre oameni si teritoriu, dintre oameni si pamant!

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, paste fainoase, Mutti, paste de casa, chitarrine, sos din rosii, datterini














Cantitatile sunt pentru doua persoane.


Ingrediente pentru chitarrine:

2 oua

200 gr faina de grau dur

Putina sare

Ingrediente pentru sos:

1 sticla sos din rosii Datterini

1 lingura ulei extravirgin de masline

2 frunze busuioc proaspat

Parmezan ras pentru servire

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, paste fainoase, Mutti, paste de casa, chitarrine, sos din rosii, datterini














Preparare:

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, paste fainoase, Mutti, paste de casa, chitarrine, sos din rosii, datterini

















Un preparat delicios si rapid!


sus