Daca a plouat la mosie si ploua, astazi am preparat ceva cald, simplu, delicios din ingrediente naturale din gradina noastra.

Despre cartofi v-am mai scris, dar vreau sa va spun si astazi cate ceva despre acest minunat tubercul la indemana tuturor. Provin din specia “Solanum Tuberosum” si sunt bogati in vitamina C, potasiu si carbohidrati complexi. Consumul lor ajuta in combaterea diabetului, este un excelent antiinflamator si confera energie celor ce ii consuma. Regina tuberculilor, in absolut, cartoful este bogat in vitamina C si este eficient in limitarea daunelor provocate de radicalii liberi. In plus, continutul de potasiu il face sa fie un excelent aleat in lupta impotriva hipertensiunii.
Cateva curiozitati legate de cartofi:
- In Europa, cartofii nu au avut succes imediat, datorita faptului ca erau asociati cu plante din aceeasi categorie care erau considerate otravitaoare. Asadar, inainte sa fi fost apreciati cartofii, au fost temuti.

- Inventatorul cartofilor prajiti a fost bucatarul indio-american, George Crum. Era o seara de vara a anului 1853 cand in restaurantul de lux, Moon Lake din Saratoga Springs unde lucra bucatarul, s-a prezentat exigentul magnat al cailor ferate, Cornelius Vanderbilt. Acesta a trimis inapoi la bucatarie de 3 ori, o farfurie de cartofi, sustinand ca nu erau destul de subtiri pentru gusturile sale. Crum, exasperat hotarase sa se razbune: a taiat cartofii foarte subtiri, gandindu-se ca odata prajiti ar fi fost imposibil de mancat. In contrar asteptarilor lui Crum, Vanderbilt a fost surprins, cartofii placandu-i foarte mult si astfel, fiind listati in menu, devenind una din specialitatile restaurantului. Cativa ani mai tarziu, bucatarul isi deschisese un restaurant unde clientii erau primiti cu un cosulet de cartofi prajiti. Crum nu a brevetat niciodata reteta si mai tarziu in 1920, Scudder’s Potato, o companie californiana a deschis drumul catre consumul de masa al cartofilor prajiti, inventand si conul special pentru acestia.

Acestea fiind spuse, haideti la reteta mea de astazi care este simpla de realizat, mai ales daca dispuneti de cratita de fonta de la Myria, care gateste aproape singura dupa ce s-a incalzit. Este o cratita “must have” pentru fiecare gospodarie, o cratita pentru toata viata. Unde mai puneti faptul ca este si frumoasa si rosie, asa cum imi place mie. O puteti achizitiona de aici
Ingrediente pentru 4 persoane:
1 kg cartofi noi
3 morcovi mari
Ceapa verde uscata Fuchs
Pulbere ceapa deshidratata Fuchs
Pulbere de ardei gras galben Rogvaiv
3 oua
1 legatura patrunjel verde tocat
Ulei extravirgin de masline
Jumatate pahar de apa
Sare
Preparare:
- Spalam cartofii si eliminam coaja, curatam si spalam morcovii, taindu-i in rondele. Incalzim putin ulei extravirgin de masline si calim usor cartofii cu morcovii. Cand au prins culoare, ii condimentam, adaugam apa si fierbem cu capacul pus, circa 25 minute. Intre timp batem cele 3 oua cu patrunjelul tocat si putina sare si ii adaugam deasupra cartofilor. Amestecam cu grija, mai fierbem 2 minute si preparatul nostru va fi gata.
Ati vazut ce simplu e? Pofta buna!