Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Adevarata istorie a granitei siciliene

Istorii enogastronomice > Adevarata istorie a granitei …

Suntem deja la jumatatea verii, caldura, soare, mare si multa inghetata, sorbete si limonada. De ce nu si granita siciliana ? Acest “must” al verilor italiene, proaspata, revigoranta si racoritoare si in infinite variante de gusturi insulare; un gust cu o fascinatie irezistibila!

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Istorii gastronomice, Adevarata istorie a granitei siciliene













Oricine viziteaza acest colt de lume, insula a soarelui, a frumusetilor istorice, a livezilor de citrice, a culorilor orientale, oricare turist care se respecta nu se va putea abtine de la a intreprinde un traseu al gustului in care granita siciliana isi are locul de onoare.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Istorii gastronomice, Adevarata istorie a granitei siciliene














Originile sale sunt de obicei “conduse” inapoi in timp la perioada dominatiei arabe din Sicilia si asta pentru ca arabii adusesera reteta sherbetului, o bautura aromata cu sucuri de fructe sau apa de trandafiri.

O fi vina arabilor, a caldurii sau a infinitatii bunatatilor din aceasta bucata de pamant; faptul este ca granita devine pe insula o experienta de neuitat!

In Sicilia era folosita zapada care era colectata iarna pe Etna sau pe muntii Nebrodi, Peloritani sau Iblei, zapada care era depozitata in cursul anului in constructii de piatra facute deasupra pesterilor naturale sau artificiale. In cursul verii, gheata era luata din aceste depozite, razuita si apoi acoperita cu siropuri de fructe sau de flori. Acest preparat era a rezistat timpului si era raspandita inca la inceputul lui 1900 sub numele de “rattata” adica “razuita”. In secolul al XVI-lea, reteta sherbetului a fost perfectioanata cu adaos de zapada amestecata cu sare marina, utilizata ca refrigerent, actionand ca eutectic pentru congelarea preparatelor.Ulterior s-a nascut un soi de refrigerator, format dintr-o cuva de lemn care avea in interior o galeata din zinc care putea fi invartita cu o manivela.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Istorii gastronomice, Adevarata istorie a granitei siciliene














Cavitatea era umpluta cu amestecul eutectic din care se pregatea un pat isolant cu paie.Aceasta compozitie congela continutul cavei prin absorbtia caldurii, iar cu ajutorul miscarii rotative venea impiedicata formarea cristalelor de gheata prea mari. Granita preparata dupa acest procedeu a declasat “rattata”.

Daca nu putem spune ca inghetata s-a nascut in Sicilia cu toate ca avem probe scrise asupra acestui fapt, putem afirma cu certitudine ca de aici a inceput raspandirea reala a acestei delicatese.Suntem in a doua jumatate a lui 1600 cand Francesco Procopio dei Coltelli, mosteneste de la bunicul sau un aparat care era inca extrem de brut pentru a produce inghetata insa fiind ingenios, Francesco perfectioneaza aparatul devenind unul dintre pionierii afacerii cu inghetata. In 1686 deschide la Paris “Café Procope” care intre timp s-a mutat insa daca vizitati Parisul, cautati localul cu acelasi nume pe Rue de l’Ancienne Comédie.

La origine, gusturile traditionale erau cele de lamaie, iasomie si barba-caprei sau Tragopogon pratensis.

Cea mai raspandita astazi este granita de lamaie si nu exista nici macar un mini barulet sau cofetarie din orice colt al Siciliei care sa nu o aiba.

In Sicilia orientala, granita a devenit obiect de cult si “granita ca brisci” ceea ce insemna in dialectul local ‘’granita cu briosa’’ a devenit un ritual indispensabil, o placere careia nu se poate rezista!

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Istorii gastronomice, Adevarata istorie a granitei siciliene














In mod cert, orasul granitei de cafea cu sau fara frisca,  prin excelenta este Messina, unde pana la sfarsitul anilor ’60 granita era servita cu o paine crocanta, subtire si lunguiata iar paharul in care era servita granita, era mai mare decat acum. In Catania, orasul inconjurat de livezi de citrice, cele mai raspandite gusturi sunt cele din migdale, minnulata care este o granita de cafea pe care la servire se varsa cativa stropi de cafea fierbinte; granita de cacao amar si bine inteles granita cu fistic de Bronte, aurul verde al insulei, granita din dude negre, piersici, capsuni, mandarine si ananas.

Se stie peste tot in lume ca putem inlocui pranzul sau cina cu o inghetata insa in Sicilia exista o metoda unica de a servi atat inghetata cat si granita, cu briose de casa. Sa nu va mirati ca nu vi se va servi inghetata sub forma de bile asa cum sunteti obisnuiti si nu cautati fitele ! In Sicilia va vor servi inghetata cu palete speciale iar granita traditionala cu briosa pe fundul paharului, granita la mijloc si inca o briosa cu frisca deasupra.

In perioada in care am studiat in Sicilia, am descoperit o multitudine de gusturi, arome antice si mixturi de gusturi insulare amestecate cu miresme orientale si tin sa va spun ca am mancat granita si inghetata preparate din spanac sau ardei rosu, granita din rosii “pachini” tipice insulei si multe alte gusturi pe care va las sa le descoperiti voi cand veti ajunge acolo.

Puteti degusta cea mai buna inghetata artizanala din Palermo la Gelateria La Favorita sau la Al Gelatone, ambele in centrul orasului iar cea mai buna granita in absolut, o puteti degusta in Taormina pe terasa pietei centrale de unde aveti o priveliste unica, unde va puteti indragosti fara sa vreti pana si de aerul pe care il respirati.

sus

#img_25